De Jager schrikt niet van recessie

Feb 15th, 2012 | By Andreas | Category: Economie, Voorpagina

Minister Jan Kees de Jager van Financiën ziet geen aanleiding om zijn bezuinigingsbeleid te veranderen. Tijdens een gastcollege op de Erasmus Universiteit Rotterdam verdedigt hij zich met een sneer naar de economielessen op de middelbare school.  

Nederland zit volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek vanaf vandaag officieel in een recessie. De Nederlandse economie is in het vierde kwartaal van 2011 met 0,7 procent gekrompen ten opzichte van een jaar eerder. In het derde kwartaal kromp de economie met 0,4 procent.

De Jager: „We hadden een milde recessie verwacht. Laten we hopen dat het zo blijft. Deze cijfers bevestigen dat we koersvast moeten blijven. Juist nu, want als je als overheid je vertrouwen van investeerders verliest, zet dan nog maar een paar cijfers voor de komma, voor die 0,7 procent. In dat geval krijg je een situatie zoals in Griekenland, waar de overheid het nagelaten heeft om hervormingen door te voeren die de concurrentiepositie van het land op pijl moesten houden.”

Volgens De Jager moeten we er voor uitkijken niet te veel te blijven luisteren naar de middelbare schoolboekjes waarin traditiegetrouw de theorie van de econoom Keynes aangehangen wordt. Die ging uit van een gesloten economisch systeem en hij besteedde geen aandacht aan vertrouwenskwesties. Internationale vertrouwenseffecten blijken nu echter belangrijker dan Keynesiaanse korte-termijn bestedingseffecten. ,,Bezuinigingen zijn nodig om het vertrouwen op te krikken. Met meer schulden maken kom je nooit uit de crisis.”

Tags: , , , ,