Minister geeft college aan Rotterdamse studenten

Feb 15th, 2012 | By Andreas | Category: Stad & Regio

Rotterdamse studenten van de Erasmus Universiteit hadden vanochtend de eer om te mogen luisteren naar minister Jan Kees de Jager. De minister van Financiën sprak over de recessie, vertrouwen in de economie, bezuinigingen, Griekenland en Europa. ,,Het was het standaard mediaverhaal, maar wel heel leuk,” vond bestuurskundestudent Frank Demmendaal, die ook al colleges heeft gehad van oud-ministers Gerrit Zalm en Wouter Bos.

De studenten kregen aan het eind van het college een half uur om vragen te stellen aan de minister. De vraag van student Reinout van der Veer ging specifiek in op het publiek. Hij wilde weten waarom er bezuinigd wordt op onderwijs. Volgens De Jager is het een mythe dat er bezuinigd wordt op onderwijs. Vervolgens ging hij in op de langstudeerboete. ,,We mogen wel wat van studenten vragen. De belastingbetaler betaalt 12.000 euro per jaar. Door de langstudeerboete betalen jullie daar straks 3000 euro van als je een jaar langer studeert. Dan blijft er nog steeds 9000 euro over voor de belastingbetaler. En bovendien: jullie gaan straks ook allemaal belasting betalen.”

Demmendaal vond het opvallend dat er niemand in de zaal reageerde op zijn antwoord. ,,Ik vind de eisen voor de langstudeerboete veel te streng. De zaal bleef denk ik stil, omdat er niet zoveel tijd was voor vragen. Misschien richten zij hun pijlen ook niet op De Jager, maar op staatssecretaris van onderwijs Halbe Zijlstra.”

Tags: , , , ,