Nederlandse mannen zijn te goed

Feb 17th, 2012 | By Andreas | Category: Columns

De Elfstedenkoorts is nog maar koud afgelopen of het WK Schaatsen komt er weer aan. Bij ons thuis echter geen koek en zopie, snert of glühwein. Chauvinisme splijt het huisgezin in tweeën. De vrouwelijke helft juicht en schreeuwt voor Sven Kramer en andere Nederlandse schaatsers, adoreert Mart Smeets en wil geen woord missen van het geratel van de NOS-verslaggevers.  De mannelijke helft, daarentegen, wordt d­e woonkamer uitgezet en mag de mond niet opendoen. Gefrustreerd vertrouw ik mijn redenering daarom maar toe aan het papier.

Want laten we eerlijk zijn: het heren-schaatsen is tegenwoordig toch gewoon saai! De spanning van vroeger, toen Ard en Keessie hun rondjes reden, en het altijd onzeker was wie een toernooi als winnaar zou afsluiten, is al jaren weg. Op een buitenbaan was het afwachten wie goed ijs en windje mee, en wie slecht ijs en wind tegen zou hebben. Oude zwartwitbeelden laten zien hoe de helden van toen ‘bemutst’ sneeuwstormen trotseerden om de landseer te verdedigen. Noorwegen is traditioneel het grootste schaatsland, met 36 gouden medailles sinds het eerste WK Allround eind 19de eeuw, en het was voor Nederland altijd weer een hele prestatie als die hegemonie kon worden doorbroken.

De laatste Noorse wereldkampioen dateert echter alweer van 1994. Sindsdien zijn er maar liefst 13 titels naar Nederland gegaan. Nadat Rintje Ritsma halverwege de jaren ‘90 met de eerste professioneel gesponsorde schaatsploeg (door Sanex) de baan betrad, zijn de andere landen er niet meer in geslaagd om bij het Nederlandse succes aan te haken. De reden is simpel: alleen in ons land wordt het schaatsen op tv uitgezonden, alleen hier komt het publiek kijken en alleen hier bestaat een serieuze jeugdopleiding. Dat alles maakt sponsors bereid om geld te investeren, waardoor onze mannen alleen maar beter zijn geworden.

Maar tijden veranderen. Bijna alle schaatsploegen hebben momenteel problemen om een sponsor te vinden. En vind je het gek? Waarom zouden we nog naar schaatsen kijken? Nu van te voren vast staat dat Sven zijn zoveelste gouden medaille gaat binnenhalen. Alleen als Sven niet meedoet, zoals vorig jaar, is het WK nog een beetje de moeite waard. Nu wordt er geschaatst in een hypermoderne schaatshal waar zelfs de luchtdruk geregeld kan worden. En Nederland is met vier mannen op 24 deelnemers (tegen slechts 2 uit het hele Aziatische continent) ruim vertegenwoordigd. Het enige wat eigenlijk nog kan misgaan is dat Sven opnieuw de verkeerde baan in schaatst, zoals bij de laatste Olympische Spelen.

Bij ons thuis willen de vrouwen het niet horen, maar als Sven of een andere Nederlander opnieuw wint zal het niet lang meer duren voordat andere landen het allround-schaatsen helemaal links laten liggen.

Laten we daarom hopen dat er eindelijk weer eens een Noor gaat winnen, of een Canadees, of – doe eens gek – een man uit Nieuw-Zeeland. Zo’n overwinning motiveert die landen misschien om ook een fatsoenlijke schaatssport op te bouwen. Dan krijgt Nederland spoedig weer concurrentie en wordt de schaatssport eindelijk weer leuk om naar te kijken! Dan gaan binnenkort meerdere landen het schaatsen uitzenden en raken sponsors weer geïnteresseerd. En onze eigen Sven, die kan dan over een poosje  een hoger salaris tegemoet zien. Win-win toch?

Voorlopig, echter, kijk ik liever in een andere kamer naar het dames-schaatsen waarbij ons land de laatste jaren gelukkig niet zo oppermachtig is.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,