Contactloos betalen begint aan opmars

Door:

Consumenten betalen steeds vaker via iDEAL of met hun pinpas. Het aantal pinbetalingen steeg met bijna 10 procent en het aantal iDEAL-betalingen met ruim 26 procent. Voor dit jaar wordt vooral een enorme toename verwacht van contactloos betalen.

Het aantal pinbetalingen heeft in 2014 een record bereikt van 2,9 miljard betalingen, een stijging van 9,5 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Dit blijkt uit cijfers die de Betaalvereniging Nederland vandaag bekend maakt. De stijging is voor een klein deel toe te schrijven aan de opkomst van het nieuwe contactloze pinnen. Gedurende het jaar is deze vorm van betalen sterk toegenomen. In totaal werd er in 2014 bijna 8,3 miljoen keer contactloos gepind.

Er zijn op dit moment al meer dan 8 miljoen bankpassen in omloop waarmee dit mogelijk is en één op de zes betaalautomaten is hiertoe uitgerust. Deze vorm van pinnen is te herkennen aan een apart logo op uw betaalpas.

Betalen geschiedt simpelweg door de betaalpas of je mobiel dichtbij de betaalautomaat te houden. Bij bedragen tot 25 euro is het niet eens nodig om je pincode in te voeren, maar wordt het bedrag rechtstreeks van je rekening afgeschreven. Het opladen van de betaalpas is hiermee niet langer noodzakelijk.

De eenvoud van contactloos betalen verklaart waarom het pinnen van kleine betalingen juist zo’n vlucht heeft genomen het afgelopen jaar. Een derde van alle pinbetalingen bestond namelijk uit bedragen van niet meer dan 10 euro.