Songfestival: vijf grootste kanshebbers van vanavond

Dinsdagavond strijden achttien landen met elkaar in de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival in Kiev. De tien winnaars van vanavond staan zaterdag op het podium voor de finale. De spanning stijgt voor Zweden, Georgië, Australië, Albanië, België, Montenegro, Finland, Azerbeidzjan, Portugal, Griekenland, Polen, Moldavië, IJsland, Tsjechië, Cyprus, Armenië, Slovenië en Letland. Randstad Vandaag zet alvast de vijf grootste kanshebbers op een rijtje:

Portugal
De absolute topfavoriet van vanavond is de Portugees Salvador Sobral. Met Amar Pelos Dois brengt Salvador een typisch Portugese bossa nova. Het wordt nog spannend of de zanger vanavond echt op het podium staat. Sobral lijdt aan een hartaandoening en mag Portugal van zijn arts maar voor een week verlaten. Mocht hij het vanavond niet redden, dan staat zijn zus voor hem in. Luise Sobral schreef het deelnemende nummer en zong ook tijdens de repetities maandag.

Zweden
Met I can’t go on is Robin Bengtsson de grootste concurrent van Portugal in deze eerste halve finale. De knappe Zweed maakte in 2008 een verpletterende indruk tijdens de Zweedse Idols en brengt ook nu weer bij veel vrouwelijke fans het hoofd op hol.

Armenië
Met Fly with Me, stuurt Armenië een lied naar het Eurovisiesongfestival met duidelijke etnische invloeden. Het nummer draait naar eigen zeggen rond het thema van het komende songfestival, Celebrate Diversity (Vier Diversiteit). In het nummer zijn verschillende muziekstijlen te horen, zoals folk, pop en muziekelementen uit Azië en Afrika.

Azerbeidzjan
Met Skeletons van zangeres Dihaj, maakt Azerbeidzjan een goede kans op een plek in de finale van aanstaande zaterdag. Het nummer werd geschreven door Sandra Bjurman en Isa Melikov, hetzelfde duo dat Running Scared schreef. Met dit nummer won Azerbeidzjan het Eurovisiesongfestival van 2011. Azerbeidzjan haalt dit jaar alles uit de kast voor het optreden. Skeletons gaat over een vrouw die wordt aangetrokken door een foute man. Deze ‘foute man’ wordt in een act verbeeld door een man met een paardenhoofd.

Australië
Met zijn zeventien jaar is Isaiah Firebrace een van de jongste deelnemers van het Eurovisiesongfestival van dit jaar. De jonge Aboriginal werd vorig jaar een bekende Australiër nadat hij de X Factor won. Ook haalde zijn allereerste single It’s Gotta Be You vorig jaar al platina in Zweden en dook het nummer op in de Nederlandse, Deense, Canadese en zelfs Amerikaans hitlijsten. Volgens de bookmakers maakt Firebrace met Don’t come easy grote kans op een plek in de finale van aanstaande zaterdag.

Foto: ANP