Rotterdam viert feest

Met de rake penalty van Kuijt dringt het tot de fans op het Stadhuisplein door. 3-0 en nog maar tien minuten te gaan. Feyenoord is landskampioen. Voor het eerst sinds 1999. Het feest barst los.

Dion Snoeren, gekleed in vol Feyenoord-ornaat, armen vol tatoeages, kan zijn tranen niet meer in bedwang houden. Hij valt zijn zoon Rick huilend om de hals. ‘Zo mooi, ik moet er gewoon van janken.’ Morgen hebben vader en zoon vrij genomen. Ze zijn van plan de hele avond door te feesten. Om 12:00 uur zal Feyenoord gehuldigd worden op de Coolsingel.

Het hele Stadhuisplein zingt mee met Lee Towers die uit de gigantische boxen knalt. ‘You never walk alone’, klinkt het uit tienduizenden kelen. Het bier vliegt door de lucht. Rode en witte confetti knalt uit metalen kokers naast de gigantische schermen. De uitzinnige fans deinen met hun Feyenoordsjaals mee op de muziek.

Duik in de fontein

Broers Rocky en Silvester Den Exter gaan op het Stadhuisplein volledig uit hun plaat. ‘Straks gaan we een duiken nemen op het Hofplein.’ Op de schermen zijn luchtbeelden te zien van de uitbundige menigte in de fontein.

Het Hofplein staat enkele minuten na de overwinning al vol met feestvierende Rotterdammers. Honderden fans staan te joelen in de fontein. Sommigen alleen tot de knieën in het water, schoenen netjes in de hand, anderen gaan kopje onder. Druipend komen ze weer over de rand geklommen.

Tom Maliepaard en Joël van Delft moesten en zouden de fontein in. Met een zwarte stift hebben ze ‘kampioen’ op hun hoofd geschreven. ‘We zijn eigenlijk hele brave supporters, we zijn hier met onze kinderen.’ Ze zijn blij dat het vandaag gewoon een mooi feestje is, zonder rellen.

Racistische leuzen

Op het Schouwburgplein is de sfeer grimmiger. Een groep jongens scandeert racistische leuzen. Er wordt zwaar vuurwerk afgestoken. Fans willen naar het Stadhuisplein maar dat is hermetisch afgesloten. Alleen met een toegangskaartje kom je binnen en die zijn volledig uitverkocht. De ME staat op scherp maar grijpt niet in.

Patatbakker Frans Schipper bakt ondertussen onverstoorbaar door. Hij verwacht vandaag een recordomzet te draaien en heeft flink extra patat ingeslagen. Vorige week was hij om half vijf al uitverkocht. Toen kon hij zijn kraam, recht voor de ingang van de Lijnbaan, nog maar net op tijd sluiten voordat daar de stenen door de lucht vlogen. ‘Ik heb helemaal niks met voetbal, maar ik hoop dat het een mooi feestje wordt. Het is een kleine groep die het vorige week verziekte voor de rest.’

Herdenking bombardement

Om de feestvierende menigte in bedwang te houden werden ook op andere stadspleinen feesten georganiseerd met toegangskaarten. Op de Binnenrotte keken duizenden fans achter de hekken naar de wedstrijd. Om 13.29 uur, een uur voor de wedstrijd, werd daar het bombardement op Rotterdam herdacht. De uitgelaten fans hielden waren een minuut muisstil. Even waren alleen de kerkklokken en meeuwen te horen in plaats van het ‘We worden kampioen, we worden kampioen’.

Om kwart over zeven roept de politie mensen op niet meer naar de stad te komen. ‘Rotterdam heeft geen plek meer voor nieuwe feestgangers, evenementen horeca zijn vol,’ laten ze via Twitter weten.