Trump deelt geheime informatie met Rusland

Tijdens een ontmoeting vorige week heeft de Amerikaanse president Donald Trump geheime informatie gedeeld met de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov. Dit meldt The Washington Post op basis van officiële bronnen rondom het Witte Huis.

Ook de Russische Ambassadeur Sergej Kisljak was bij de ontmoeting in het Oval Office aanwezig. Het prijsgeven van de uiterst gevoelige informatie heeft mogelijk een belangrijke inlichtingenbron die banden heeft met terreurgroep Islamitische Staat in gevaar gebracht.

De Amerikaanse president zou tijdens het gesprek met Lavrov zijn afgedwaald en de details hebben beschreven van een dreiging van de terreurorganisatie Islamitische Staat. De dreiging zou betrekking hebben op het gebruik van laptops tijdens vliegreizen. De informatie was afkomstig van een inlichtingenpartner van de Verenigde Staten. Door het delen van de informatie met Rusland, loopt niet alleen de directe bron gevaar. Ook de samenwerking met de bondgenoot, mogelijk een partner uit het Midden Oosten, kan hiervan schade ondervinden.

Schadebeperking en consequenties

Na de bijeenkomst in het Witte Huis probeerden ambtenaren de schade te beperken door de CIA en de NSA op de hoogte te brengen. De nationale veiligheidsadviseur, Herbert McMaster, noemde het artikel in the Washington Post nepnieuws en gaf aan dat er geen informatie over inlichtingenbronnen was uitgewisseld. ‘Ik was erbij en het is niet gebeurd’, zo verklaarde hij tijdens een ingelaste persbriefing. Waarom het dan toch noodzakelijk werd geacht de CIA en de NSA te benaderen, maakte hij niet duidelijk.

Rusland en de VS trekken weliswaar gezamenlijk op in de strijd tegen de terreurgroep Islamitische Staat, maar delen niet dezelfde agenda als het gaat om de oorlog in Syrië. Door het delen van de informatie zou Rusland bronnen en technieken van de Amerikaanse inlichtingenorganisaties kunnen achterhalen, stelde een voormalig spion.

Niet de eerste keer

Voor bijna elk lid van de regering-Trump zou het prijsgeven van dit soort informatie aan een tegenstander strafbaar zijn. De Amerikaanse president heeft echter vergaande bevoegdheden om geheime informatie te delen. Het is dan ook niet waarschijnlijk dat Trump de wet heeft overtreden.

Donald Trump heeft al eerder blijk gegeven van een niet al te voorzichtige omgang met gevoelige informatie en zijn buitenlandse partners. Zo besprak hij de Noord-Koreaanse raketlancering met zijn adviseurs tijdens een diner in zijn buitenverblijf Mar-a-Lago. Daarbij waren ook andere gasten aanwezig. In zijn kennismakingsgesprek met de Australische premier noemde Trump een vluchtelingenakkoord tussen de twee naties ‘de slechtste deal ooit’ en maakte hij een abrupt einde aan het gesprek.

Foto: De Amerikaanse president Donald Trump met de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov op 10 mei in het Witte Huis. Bron: ANP