Vissers zien kansen in handel met mesheften

Strandbezoekers kennen ze als de lange schelpen waaraan ze hun voeten lelijk kunnen openhalen. Dat het mesheft – scheermes in de volksmond – een delicatesse is, is tot nu toe in Nederland minder bekend. In Italië en Spanje zijn de schelpen wel al heel geliefd. Nederlandse vissers mogen ze nu ook naar China exporteren.

‘Sinds anderhalf jaar worden mesheften veel meer gegeten’, zegt Hijne de Waal, chefkok van het restaurant De Herenkeet in het Zeeuwse Kerkwerve. Volgens hem past de populariteit van het scheermes in de trend van het eten van Oudhollandse en lokale groenten. ‘We zijn steeds meer gaan experimenteren met ons voedsel.’ De scheermesjes leven vooral op de Wadden en aan de Zeeuwse kust. Daar worden ze ook het meeste gegeten en verkocht.

In het buitenland zijn de scheermesjes populairder dan op eigen bodem. Zondag maakte het ministerie van Economische Zaken bekend dat Nederlandse vissers de schelpen naar China mogen exporteren. Chinezen zien mesheften als een delicatesse. Ook in Spanje en Italië zijn ze een bekend voorgerecht. ‘Nederlanders eten in Italië vaak wel Nederlandse scheermesjes’, zegt André Seinen van Meromar. Zijn bedrijf is een van de vier Nederlandse exporteurs van de schelpen.

Chinese markt

Volgens de visfederatie leveren de afspraken met China een potentiële omzet van 7 miljoen euro op. Maar Seinen denkt dat het nog niet meteen storm zal lopen. ‘China is een lastige handelspartner. Ze willen vaak de hoogste kwaliteit’, zegt hij. Chinezen hebben volgens hem bijvoorbeeld meer problemen met zand in de schelpen dan Nederlanders. ‘En dan moet je nog onderhandelen over de prijs.’

Ook Peter Bol van visserij De Zeeuwse Mossel denkt dat het veroveren van de Chinese markt tijd zal kosten. ‘We weten nog niet hoe de Chinese consument gaat reageren. Ik denk wel dat het een kans is.’ Seinen: ‘De Chinezen weten wat scheermessen zijn. Dus dan heb je meteen al respect voor je product.’ De Nederlandse vissers van mesheften hebben bovendien een MSC-keurmerk. Dat betekent dat hun manier van vissen als duurzaam geldt.

Geen prijsstijging

Verse scheermesjes kosten bij de groothandel 3,5 tot 4 euro per kilo. Dat is vergelijkbaar met andere schelpen, maar volgens Seinen zijn scheermesjes bewerkelijker. ‘Je moet ze allemaal recht leggen, en om ieder kilo moet een elastiekje.’ Seinen verwacht voor de komende tijd geen prijsstijging. ‘Er is een quotum van 8000 ton scheermesjes per jaar. Op dit moment vissen we 6000 ton op’, zegt hij. Een voordeel van de Chinese markt is volgens hem wel dat die groot is. ‘Als iedere Chinees een keer per jaar een scheermesje zou eten, zouden we nog veel te vissen hebben.’

Scheermesjes zijn vooral geschikt als voorgerecht. ‘We koken ze heel kort, of doen ze in de koekenpan. Als de schelp open gaat staan, zijn ze klaar’, zegt De Waal. De Herenkeet serveert de mesheften samen met andere schelpen, zoals oliekruikjes en kokkels. ‘Ze smaken heel anders dan bijvoorbeeld de wulk en de kokkel’, zegt De Waal. Het vlees van het scheermes is een stevige spier. De smaak is vergelijkbaar met die van inktvis.

Foto: 1000zen/Flickr.com