Eigenaresse bijthond meldt zich alsnog bij politie

De eigenaresse van de hond die in Diepenheim een 6-jarige meisje aanviel, heeft zich gisterenavond bij de politie gemeld. Haar hond is in beslag genomen. De vrouw wordt verhoord.

Dinsdagmiddag viel haar loslopende hond het meisje aan in een bosperceel, waarbij het slachtoffer diepe bijtwonden opliep. Beelden van het incident werden verspreid op Facebook en riepen veel verontwaardiging op. Vooral omdat het meisje door de hondenbezitster was achtergelaten.

Volgens de politie gaat het naar omstandigheden goed met het kind. Ze is in het ziekenhuis behandeld en weer thuis. Het is onbekend of ze blijvende schade overhoudt aan haar verwondingen. De politie wil niet zeggen wat voor hond het meisje aanviel. Het zou gaan om een grote donkere hond met lichte vlekken of stippen. De officier van justitie of de gemeente Hof van Twente moet uiteindelijk beslissen wat er met het dier zal gebeuren.

Er bestaat geen landelijk protocol over hoe om te gaan met honden die betrokken zijn bij een bijtincident. Elke gemeente heeft hier eigen richtlijnen voor, zegt Marc Schakenraad van de Raad voor Dieren Aangelegenheden. Een hond kan in beslag genomen worden, een muilkorf krijgen en soms is alleen een waarschuwing nodig als de betreffende hond nooit eerder betrokken is geweest bij een incident.

Onlangs heeft de RDA het rapport uitgebracht ” Zienswijze Hondenbeten aan de kaak gesteld “. Op verzoek van staatssecretaris van economische zaken Martijn van Dam werden houderijvoorschriften onderzocht, waarmee maatschappelijk ongewenst gedrag van honden kan worden voorkomen. ‘Gemeenten hebben daarbij een belangrijke rol en het zou helpen als ze het beleid op elkaar afstemmen’, zegt Schakenraad. ‘De problematiek rondom hondenbeten is niet nieuw maar adequate gegevens over omvang, oorzaak en context ontbreken’, zegt hij. De RDA ziet voldoende aanleiding om preventieve maatregelen af te kondigen en hierin onderscheid te maken tussen hondenrassen. Een advies is bijvoorbeeld om geen vechthonden te houden in wijken waar veel bejaarden wonen.

Foto: Eén van de wonden van het meisje. © Facebook/Politie Hof van Twente