Elektrische auto breekt snelheidsrecords

Het baanrecord van de Duitse Nürburgring is sinds dit weekend in handen van een elektrische auto. De Chinese Nio EP9 deed een ronde op het circuit in 6 minuten en 45,6 seconden. Daarmee is de EP9 behalve de snelste elektrische wagen ook de snelste productieauto op de Ring. Het is de eerste keer dat een sportauto met volledig elektrische motor de titel afpakt van recordhouders als Porche en Lamborghini.

De EP9 brak al eerder records. Op de Nürburgring was het al langer het snelst in de elektrische klasse, net als op het Circuit Paul Ricard in Frankrijk en de Circuit of the Americas in de Verenigde Staten. Op dat laatste circuit racete de auto met 257 kilometer per uur op de automatische piloot, zonder coureur.

Wie zelf achter het stuur wil kruipen moet diep in de buidel tasten. Nio heeft zes exemplaren gemaakt voor investeerders en verkoopt de auto’s voor 1,2 miljoen euro per stuk kosten. De fabrikant heeft de productie van nog eens tien exemplaren aangekondigd die 1,5 miljoen euro gaan kosten.

Video: FIA Formule E Championship.

Foto: ANP