Koning Willem-Alexander als co-piloot

Koning Willem-Alexander vliegt soms passagiers aan boord van KLM-Cityhopper-luchten rond. In een interview met de Telegraaf vertelde de vorst woensdag dat hij als co-piloot regelmatig in de cockpit kruipt. Hij vliegt sinds 1996 twee keer per maand in de Fokker 70, een ouder passagierstoestel voor tachtig personen.

Volgens Willem-Alexander is vliegen een intense hobby die hem ontspant omdat hij zich er ‘volledig op moet concentreren’. Hij vliegt het vaakst samen met gezagvoerder Maarten Putman en onderweg hebben zij het regelmatig over persoonlijke zaken. Volgens de koning zijn die gespreksonderwerpen ook een goede manier voor piloten om alert te blijven. ‘Huwelijken, overlijden en huizen zijn de drie punten waar je mee kunt testen of iemand stress heeft thuis of niet.’

Hoewel de koning ondertussen meer dan 3150 uur in de cockpit van de Fokker 70 heeft doorgebracht, moet hij binnenkort afscheid nemen van het toestel. KLM gaat het vliegtuig vervangen met de grotere Boeing 737. Toch houdt dit Willem-Alexander niet uit het luchtruim. Hij volgt nu vlieglessen om ook dat toestel te mogen besturen. Als hij zijn examen haalt, kan hij voordat de zomer begint in een nieuwe cockpit de lucht in.

Foto: ANP