Onderzoek naar memo over bemoeienis Trump in FBI-zaak Flynn

De onderzoekscommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stelt een onderzoek in naar de controversiële memo van een gesprek tussen oud FBI-baas James Comey en president Donald Trump. Volgens de New York Times staat er in het document beschreven hoe de president Comey in februari heeft gevraagd het onderzoek naar veiligheidsadviseur Michael Flynn stil te leggen.

Comey stelde de memo op na een gesprek met president Trump op de dag na het aftreden van Flynn. De veiligheidsadviseur moest gedwongen ontslag nemen nadat bleek dat hij had gelogen over zijn nauwe banden met Rusland. In het document is volgens bronnen van de New York Times te lezen dat de president Comey vraagt het onderzoek naar Flynn ‘los te laten’. Dat zou betekenen dat de president direct heeft geprobeerd het ministerie van Justitie en de FBI te beïnvloeden.

Reactie Witte Huis

Het Witte Huis heeft in een eerste reactie laten weten dat de informatie onjuist is. ‘Dit is geen waarheidsgetrouwe of nauwkeurige weergave van het gesprek tussen de president en de heer Comey’, staat in de verklaring. Jason Chaffetz, de Republikeinse voorzitter van de onderzoekscommissie, heeft daarop de FBI verzocht om alle documenten rond de zaak aan te leveren. Hij wordt daarin gesteund door de prominente Republikein Paul Ryan, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. De huidige FBI-baas Andrew McCabe heeft tot 24 mei om de memo en bijbehorende opnames en notities aan de commissie over te dragen.

Lavrov

De regering-Trump verkeert in zwaar weer. Maandag kwam de president in opspraak nadat bleek dat hij gevoelige informatie had gelekt aan de Russische minister van buitenlandse zaken Serej Lavrov. Dinsdagmiddag werd bekend dat deze informatie vermoedelijk uit geheime Israëlische bronnen komt. Terwijl dit schandaal zich nog aan het uitrollen is, zorgt de memo van James Comey alweer voor de volgende controverse.

President Donald Trump en oud FBI-baas James Comey Bron: ANP