Rechter besluit dat Google patent heeft op Google

Een rechter in San Francisco oordeelt dat alleen Google patent heeft op de naam ‘Google’. Het bedrijf moest zich verdedigen tegen de ondernemer Chris Gillespie, die beweerde dat Google zo beroemd is dat hun naam geldt als algemeen goed. De ondernemer hoopte zo te bewijzen dat iedereen de naam ‘Google’ mag gebruiken, maar de rechter gaf hem ongelijk.

In 2012 registreerde Gillespie 763 websites die allemaal het woord ‘Google’ combineerden met een bekend persoon of merk. Zo bezat hij o.a. ‘googleiphone10.com’ en ‘googledonaldtrump.com’. Bezoekers van de sites werden bestookt met advertenties of doorgeleid naar sekssites. Dit trok Google’s aandacht. Het bedrijf daagde Gillespie voor de rechter omdat hij inbreuk maakte op hun patentrecht. Ook zou hij schuldig zijn aan ‘cyberkraken’, het registreren van een domeinnaam met de bedoeling die voor veel geld door te verkopen.

De rechter gaf Google gelijk, maar Gillespie bedacht een bijzondere verdediging. Hij spande zelf een zaak aan om het patent op de naam ‘Google’ op te heffen. Volgens Gillespie is ‘Google’ niet alleen een merknaam, maar ook een werkwoord dat ‘online opzoeken’ betekent. Mensen zeggen bijvoorbeeld regelmatig dat ze iets ‘wel even googlen’. Als Gillespie gelijk kreeg, was de naam ‘Google’ niet langer beschermd en mocht hij het vrij gebruiken.

De rechter was het niet met Gillespie eens en oordeelde dat Google bekend is als merknaam. Dat die merknaam ook een werkwoord is, maakt volgens de rechter geen verschil. Daarmee is de zaak na vijf jaar klaar en moet Gillespie zijn websites afstaan aan Google.

De aanklacht van Gillespie lijkt apart, maar is niet uniek. Soms komt het voor dat een productnaam zo ingeburgerd is dat mensen er geen alternatief woord meer voor hebben. Dan kan het patent vervallen omdat het eerlijke concurrentie in de weg staat. Zo waren woorden als ‘aspirine’ en ‘cellofaan’ ooit productnamen die tegenwoordig algemene termen zijn.

Foto: ANP