Schippers opnieuw aangewezen als informateur

Edith Schippers (VVD) is woensdag opnieuw door de Tweede Kamer tot informateur benoemd. Een meerderheid stemde voor het voorstel van VVD-leider Mark Rutte. Alleen de SP en Forum voor Democratie waren tegen.

Schippers zal de mogelijkheden voor een nieuw kabinet opnieuw verkennen, nadat de onderhandelingen hierover maandag stukliepen. De Tweede Kamer sprak woensdag over de mislukte kabinetsonderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks.

VVD-leider Mark Rutte en CDA-leider Sybrand Buma lieten tijdens het Tweede Kamer-debat over de formatie weten een coalitie met GroenLinks niet te zien gebeuren. Volgens Rutte liepen de onderhandelingen stuk op ‘principiële punten’, maar hij wilde deze niet verder toelichten om toekomstige formatiegesprekken niet te beïnvloeden. Ook gaf Rutte nog eens aan niet met de PVV te willen regeren.

D66-leider Alexander Pechtold zei tijdens het Kamerdebat het liefst een kabinet dat ‘links en rechts verbindt’ te willen. Ook moet het nieuwe kabinet volgens hem kunnen rekenen op een stabiele meerderheid in de Eerste en Tweede Kamer. Hij sluit GroenLinks niet uit voor een mogelijk vervolg.

SP-leider Roemer herhaalde niet met de VVD in een kabinet te willen. Hij gaat voor een centrum-links kabinet.

Foto: ANP