Sparta opent meldpunt voor slachtoffers seksueel misbruik

Sparta Rotterdam heeft woensdag een meldpunt geopend voor slachtoffers van seksueel misbruik. De directie van de voetbalclub riep het meldpunt in het leven nadat zij maandag door de Volkskrant op de hoogte was gesteld van het misbruik van een voormalige jeugdspeler van de amateurtak.

Het voorval bij Sparta vond plaats in 1993. De veronderstelde dader was destijds verzorger bij de club. Enkele jaren geleden is hij uit dienst gegaan, maar was nog steeds als vrijwilliger betrokken bij de club. Hij is door de directie per direct op non-actief gesteld. Het slachtoffer had nooit eerder een melding gedaan bij Sparta of een andere instantie. Er is destijds ook geen aangifte gedaan. Het slachtoffer had zich gemeld bij de Volkskrant na een oproep hiertoe. Deze oproep bracht ook gevallen van seksueel misbruik aan het licht  bij PSV en Vitesse.

Ongelofelijk geschrokken
Sparta, niet bereikbaar voor commentaar, zegt in een verklaring op haar website ‘ongelofelijk geschrokken’ te zijn van de melding. En inmiddels contact te hebben opgenomen met het slachtoffer. De voetbalclub benadrukt dat het bestuur ‘al enkele jaren alert is op dit soort situaties en alle maatregelen neemt om dit uit te sluiten’. Zo is het sinds enkele jaren voor elke vrijwilliger en medewerker verplicht een verklaring omtrent gedrag (VOG) aan te vragen. Zonder deze verklaring kan niemand actief zijn voor de Kasteelclub. Sparta hoopt via het opengestelde meldpunt in contact te komen met personen die in het verleden zijn misbruikt door medewerkers van de club.

Sportkoepel NOC*NSF begon eerder dit jaar een onderzoek naar seksueel misbruik in de sport. Dinsdag presenteerde Klaas de Vries, voorzitter van de onderzoekscommissie, de opzet. Het onderzoek richt zich op alle topsport en amateursport en zal ongeveer 7 maanden in beslag nemen. De KNVB bekijkt nog of zij aansluit bij het onderzoek van het NOC*NSF of dat er een aanvullend onderzoek nodig is specifiek voor misbruik bij voetbalclubs.

Instellen vertrouwenspersoon
Sven de Langen, fractievoorzitter van de CDA in de Rotterdamse gemeenteraad overweegt schriftelijke vragen in te dienen naar aanleiding van het misbruik bij de voetbalclub. Hij is te spreken over de reactie van Sparta, maar sluit niet uit dat seksueel misbruik bij veel meer Rotterdamse sportverenigingen voorkomt.

Hij benadrukt dat maatregelen vooral door de verenigingen zelf moeten worden genomen. ‘Dwingende maatregelen vanuit de gemeente hebben geen zin. Het gaat om de verenigingen zelf en hun weerbaarheid, anders werkt het niet.’

De Langen denkt aan het instellen van een vertrouwenspersoon vanuit de gemeente. Sportsupport, een organisatie die sportclubs ondersteunt in hun streven naar een veilig sportklimaat, zou hierbij een rol kunnen spelen. ‘Een eerder traject ter bestrijding van het geweld rondom de voetbalvelden, was zeer succesvol. Mogelijk kunnen we via deze weg weer iets ondernemen.’

Ook de wethouder Adriaan Visser (Sport) verwijst naar Sportsupport. Hij laat via zijn woordvoerder weten het op dit moment als een zaak voor Sparta en het Openbaar Ministerie te beschouwen.

Foto: Dick Aalders, Wikipedia