Twee jaar cel geëist voor ‘treinverkrachter’

De officier van justitie in Zwolle eiste woensdag twee jaar celstraf tegen Adam V.B. uit Vleuten. Hij zou in 2015 een twaalfjarig meisje verkracht hebben in een trein-wc. Ook wordt hem bezit van kinderporno ten laste gelegd. De advocaat zegt dat de seks vrijwillig was en pleitte voor vrijspraak. 

Begin mei 2015 leren ze elkaar kennen op internet. Adam V.B. uit Vleuten is twintig en het meisje uit Drenthe twaalf. Ze whatsappen wat af. V.B. zegt dat ze met een speciale code een fors bedrag kunnen opnemen bij een wisselkantoor. Een deel hiervan is voor haar. Bovendien kan ze geld verdienen door een horloge voor hem te verkopen. Dat het gestolen is vertelt hij er niet bij. Ook chatten ze over seks. Ze laat hem weten niet all the way  te willen gaan ‘omdat we elkaar zo kort kennen’.

Op 6 mei zegt ze tegen haar ouders dat ze naar Meppel gaat. Maar ze reist naar Zwolle om V.B. te ontmoeten. Voor de zekerheid neemt ze een leeftijdsgenoot mee. Ze heeft nooit eerder alleen met de trein gereisd. Ze vindt het spannend. V.B. vindt het maar niks dat ze een vriend heeft meegenomen. Op het station zegt hij met haar alleen te willen spreken en neemt haar mee naar een ander perron.

Vrijwillig?

Vanaf dit moment lopen de verhalen van verdachte en slachtoffer uiteen. De lezing van V.B.: ze stappen samen in de trein naar Nijmegen om vertrouwelijk over het horloge te kunnen praten. Dat doen ze in de wc, want ze rijden zwart en hij wil haar het gestolen uurwerk tonen.

De lezing van het slachtoffer: hij duwt haar de trein en vervolgens de wc in. Daar dwingt hij haar onder bedreiging van een mes tot seks.

V.B., tenger en gehuld in trainingspak, ontkent aanvankelijk de seksuele handelingen. ‘Ze is niet mijn type qua uiterlijk en innerlijk.’ Als hij dit vervolgens toelicht door te verklaren dat haar borsten naar zijn smaak te klein waren, wordt het het meisje te veel en verlaat ze voor korte tijd de rechtszaal. Later geeft V.B. een deel van de seksuele handelingen toe. Maar het was niet tegen haar zin, volgens hem.

Leeftijd

Ze was pas twaalf. Hij dacht zeventien. Anders had hij het nooit gedaan. De rechter wijst hem op de andere aanklacht die vanmiddag aan de orde is. Bezit van foto en filmmateriaal van een veertienjarig meisje. Ook haar had hij ouder geschat, zegt hij.

V.B. beweert dat hij niet uit was op seks. De chatgesprekken hierover op zijn telefoon zouden door een ander zijn gevoerd. Hij leende zijn telefoon wel eens uit. De officier noemt dit ongeloofwaardig en denkt dat V.B. van begin af aan uit was op seks. Het verhaal over geld was alleen bedoeld om het meisje te lokken.

Goedkope seksfilm

Volgens de raadsman van V.B. leken juist het pubermeisje en haar vriend gefascineerd door het vooruitzicht van sekscontact. Hij vergelijkt de verklaring van het slachtoffer over wat in de trein zou zijn voorgevallen met de choreografie van een goedkope seksfilm. Op basis van de telefoongegevens van beiden zouden ze bovendien maar korte tijd ongestoord in de wc hebben doorgebracht. Te kort voor de verkrachting die zijn cliënt wordt verweten.

Hard forensisch bewijs ontbreekt. De rechtbank doet uitspraak op 31 mei.