Uitbundig gejuich voor Jesse Klaver na mislukken formatie

GroenLinks-leider Jesse Klaver liet woensdagavond niets los over het mislukken van de formatie. Hierover konden leden en kiezers in het Paard van Troje in Den Haag vragen stellen. De meetup duurde precies drie kwartier.  

Het antwoord waar iedereen op had gehoopt, kwam niet. ‘Ik ga vanavond niet zeggen waarop de formatie is stukgelopen. Sorry voor de mensen die hier om deze reden naartoe zijn gekomen.’ Klaver droeg zijn ‘verkiezingsoutfit’. De mouwen van zijn witte blouse opgestroopt, een pantalon boven nette, zwarte schoenen. ‘Ik wil het wel hebben over de idealen waarvoor wij hebben gestreden.’

Ondanks de tropische temperaturen buiten, was de zaal van het Haagse poppodium tot de nok gevuld met voornamelijk groepjes jongeren. Ontspannen met een biertje in de hand luisterden ze naar Klaver. In nauwelijks vierentwintig uur tijd meldden ruim zevenhonderd mensen zich via Facebook voor het evenement aan.

Klaver vervolgt: ‘Er zijn gewoon grenzen waar je als partij niet overheen wilt stappen. Niet alles is te koop.’ Gejoel uit de zaal. Een van die grenzen gaat over migratiebeleid. ‘We moeten streng zijn op mensen die geen recht hebben op bescherming, gastvrij voor de mensen die dit wel nodig hebben.’ Klaver ziet geen rol voor GroenLinks in de verdere formatie, maar zegt wel: ‘je weet nooit hoe het gaat lopen.’

Een vrouw staat op uit het publiek. Ze wil weten of het klopt dat de formatie op de standpunten over migratie is stukgelopen. ‘Alle moeilijke thema’s waren door de onderhandelaars besproken. Maar migratie was het eerste grote onderwerp dat uitgebreid aandacht kreeg.’ Meer wil de GroenLinks-voorman er niet over zeggen. Klaver is optimistisch over de toekomst: ‘GroenLinks is een beweging die net is begonnen. Ons geluid zal niet verstommen, het zal alleen maar sterker worden. Dit is pas het begin.’

‘En hoe zit je nu in je vel dan?’ vraagt een man met grijs haar vanaf het balkon. ‘Ik voel me goed klote. In alle opzichten’, antwoordt Klaver bedeesd. Daarmee verwijst de GroenLinks-voorman zowel naar de dood van zijn moeder, die op 28 april stierf, als het mislukken van de formatie. De zaal zwijgt.

Malika Badloe (20) uit Best reisde twee uur met de trein om bij de meetup aanwezig te zijn. ‘Natuurlijk was ik nieuwsgierig waarom de formatie is mislukt. Maar ik snap heel goed dat Klaver hier niet verder op inging. Hij vertelde heel terecht en oprecht over wat hij wel en niet kon vertellen.’