Vakbond maakt zich sterk voor kolenfonds

Na eerdere dreigingen met stakingen heeft FNV Kolen vanochtend voor de Tweede Kamer gedemonstreerd voor een kolenfonds. De vakbond wil dat er een compensatie komt voor werknemers die door de sluiting van de kolencentrales hun baan verliezen. Volgens de FNV zou het om 2800 banen gaan.

‘De overheid heeft voorzieningen getroffen om de kolencentrales schadeloos te stellen’, zegt bestuurder Cees Bos van FNV Kolen. Van het geld dat ze krijgen, kunnen ze hun medewerkers volgens Bos een compensatie betalen. ‘Maar de rest van de bedrijven in de kolenketen hebben daar het geld niet voor.’ Door de sluiting van de kolencentrales verliezen niet alleen de medewerkers van de centrales hun baan, maar ook die van bijvoorbeeld de overslagbedrijven. De FNV wil daarom een compensatiefonds voor de hele kolenketen.

Het compensatiefonds zou volgens Bos vanuit de regering moeten komen en 600 tot 800 miljoen euro moeten omvatten. Het geld kan dienen als aanvulling op een uitkering of als compensatie voor het lagere loon dat werknemers uit de kolenindustrie in hun nieuwe baan eventueel verdienen. Door de toeslag voor het werk in ploegendiensten verdienen de meesten van hen nu nog goed. Ook voor omscholing zou het fonds geld bereid kunnen stellen. ‘We willen iets dat vergelijkbaar is met het oude mijnwerkersfonds’, zegt Bos.

Omscholing moeilijk

Jeroen Pinxter is een van de ongeveer 50 FNV-leden die voor het Binnenhof staan. De 55-jarige werkt al 35 jaar in de staaloverslag in de Rotterdamse haven. ‘We zijn er niet tegen dat de centrales dichtgaan’, zegt hij. ‘Alleen moet de regering dan ook de verantwoordelijkheid nemen voor de gevolgen.’ Hoewel hij niet direct met kolen werkt, verwacht ook Pinxter last te krijgen van de sluiting van de centrales. Als de werknemers uit de kolenketen hun baan verliezen, zal de concurrentie in zijn sector toenemen. ‘Gezien mijn leeftijd kom ik niet makkelijk meer aan het werk als ik mijn baan verlies’, zegt hij. ‘Omscholing is op mijn leeftijd best lastig.’

Suzanne Kröger, Tweede Kamerlid voor GroenLinks, is ook aanwezig bij de demonstratie. Ze laat weten de zorgen van de werknemers in de kolenindustrie te begrijpen. ‘Veel bedrijven zullen de komende jaren moeten veranderen vanwege de energietransitie. Het is cruciaal dat er goed wordt gezorgd voor de werknemers van deze bedrijven.’ Concrete toezeggingen wilde ze nog niet doen. ‘We gaan nog niet praten over bedragen. Eerst moeten we goed onderzoeken wat het beste is voor de werknemers.’

Foto: Redactie