Belegger Elliott krijgt bijval in zaak tegen AkzoNobel-bestuur

Zes beleggers scharen zich achter de activistische belegger Elliott die een zaak aanspande tegen AkzoNobel. Elliott wil dat AkzoNobel afscheid neemt van president-commissaris Antony Burgmans. Maandagochtend dient een zaak bij de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam.

Het hof meldde donderdag dat Franklin Templeton Investment Funds, Tweedy, Brown Company, het Universities Superannuation Scheme, Dodge & Cox Funds, Intrinsic Value Investors en York Capital Management Global Advisors processtukken indienden of spreektijd hebben gevraagd. PPG Industries (PPG) dat AkzoNobel wil overnemen krijgt spreektijd tijdens de zitting.

De zeven activistische beleggers proberen via de Ondernemingskamer een extra aandeelhoudersvergadering af te dwingen. Ze willen dan met andere aandeelhouders Burgmans wegstemmen. Elliott bezit 3,25 procent van de AkzoNobel aandelen, de andere zes beleggers hebben kleinere belangen.

Aanleiding is dat AkzoNobel op het derde overnamebod van PPG Industries afwees. Elliott stelt in een persbericht dat AkzoNobel-bestuurder Antony Burgmans ‘arrogant’ reageert op de overnamevoorstellen van PPG Industries. Zijn gedrag past volgens Elliott niet bij ‘fatsoenlijk ondernemingsbestuur’ en schaadt de belangen van AkzoNobel aandeelhouders.

Het steekt Elliott Advisors dat de top van verf- en chemieconcern Akzo pas bij een derde bod aan tafel ging met PPG en dat het gesprek maar negentig minuten duurde. Elliott vindt de argumenten waarmee AkzoNobel het bod van de Amerikaanse branchegenoot afwijst niet overtuigend en niet onderbouwd met bewijs. Daarmee verzaakt de raad van commissarissen volgens de kritische aandeelhouder zijn verplichtingen richting de eigen aandeelhouders en andere belanghebbenden.

AkzoNobel zei eerder in een reactie dat het bedrijf een diepgravend en uitgebreid proces heeft doorlopen in de evaluatie van alle voorstellen van PPG. ‘Dat hebben we gedaan volgens de hoogste standaard van de Nederlandse corporate governance. Antony Burgmans heeft een cruciale rol hierin gespeeld’, aldus een Akzo-woordvoerder. AkzoNobel ziet niet in hoe een rechtszaak of het wegsturen van de voorzitter op enige manier kan bijdragen aan het bedrijf of zijn aandeelhouders. ‘Wij kijken vol vertrouwen uit naar de uitkomst van de ontwikkelingen.’

Foto ANP: Antony Burgmans van AkzoNobel aan het woord tijdens Jaarlijkse Algemene Vergadering van Aandeelhouders, CEO Ton Buchner links op de foto